banner top
WM Hunting logo

Slovensko

Header image

Lovná zver

  • abecedne
  • latinsky
Líška hrdzavá

Líška hrdzavá

(Vulpes vulpes)

Líška žije všade v Európe. U nás je to najpočetnejšia šelma. Žije na nížinách, ale aj v horstvách, a to až nad hranicou lesa a kosodreviny. Stavbou tela sa podobá menšiemu psovi, je však štíhlejšia. Dĺžka tela dosahuje až 90 cm, výška v kohútiku 35–40 cm, hmotnosť sa pohybuje od 6 do 9 kg. V lete sú líšky ťažšie ako v zime, keď majú menej potravy. Na sivej podsade má líška hrdzavú až žltočervenú k...

Lyska čierna

Lyska čierna

(Fulica atra)

Lyska čierna je rozšírená v nížinách a širokých kotlinách celého Slovenska. Nežije v horských oblastiach. V marci prilieta zvyčajne na svoje staré hniezdiská a v októbri i neskôr odlieta. Niekedy u nás aj zimuje. V zime sa môžu u nás zjaviť aj severské populácie. Obe pohlavia sú takmer rovnako veľké a rovnako sfarbené. Lyska je celá čierna a dosahuje hmotnosť do 800 g. Nápadná je na nej biela lysi...

Mačka divá

Mačka divá

(Felis silvestris)

Mačka divá bola vo väčšine európskych štátov už takmer celkom vyhubená. Dnes žije v hustých lesoch juhovýchodnej Európy, v Poľsku, Maďarsku a na celom Balkáne. U náš žije na celom území, vyhýba sa však lužným lesom a zriedkavá je v čisto ihličnatých horstvách. U nás žije asi 900 jedincov.Mačka divá sa podobá popolavohnedej mačke domácej, ale je zavalitejšia a mohutnejšia. Dosahuje hmotnosť okolo 5...

Medveď hnedý

Medveď hnedý

(Ursus arctos)

Medveď je pôvodnou zverou našich Karpát. Kedysi žil v celej Európe, ale v západnej i strednej ho už dávno vyhubili. Dnes žijú v Európe medvede voľne v prírode ešte v Pyrenejách, v Abruzzách, Julských Alpách, na Balkáne, v Karpatoch, v severných oblastiach bývalého ZSSR a v severských štátoch. U nás sa prikročilo k záchrane medveďa až roku 1932, teda v hodine dvanástej, keď bol vydaný zákaz poľovať...

Medvedík čistotný

Medvedík čistotný

(Procyon lotor)

Domovinou medvedíka čistotného je Severná Amerika. V roku 1934 bol dovezený do Nemecka, kde sa počas druhej svetovej vojny dostal z kožušinových fariem do voľnej prírody. Potom sa postupne rozšíril i do okolitých štátov, a tak sa s ním možno stretnúť, i keď zriedka, aj u nás. Patrí do čeľade medvedíkovitých šeliem. Jeho zavalité telo dosahuje dĺžku 50 až 70 cm a hmotnosť až 10 kg, výnimočne i viac...

Morka divá

Morka divá

(Meleagris gallopavo)

Domovom morky divej sú krovinaté suché pahorkatiny prestúpené lesíkmi v Severnej Amerike. Koncom 19. storočia bola dovezená do Rakúska, Maďarska, Čiech i k nám na Slovensko. V minulosti však pokusy o jej aklimatizáciu vo voľnej prírode neboli veľmi úspešné a viac sa u nás chová na farmách, teda odchované jedince sa vypúšťajú do prírody. Morkám u nás najlepšie vyhovujú teplé suchšie lokality s dost...

banner right