banner top
WM Hunting logo

Slovensko

Header image

Lovná zver

  • abecedne
  • latinsky
Kačica divá

Kačica divá

(Anas platyrhynchos)

Kačica divá je našou najpočetnejšou kačicou aj vďaka vypúšťaniu umelo odchovaných kačíc určených na odlov. Zdržuje sa pri stojatých i tečúcich vodách s bohatstvom vodných rastlín a pobrežných porastov na celom našom území. Naše populácie sa zvyčajne presúvajú na zimu na juh a k nám prilietajú kačice zo severných krajov. Kačica divá patrí do skupiny plávavých kačíc. Pre ne je typické pretiahnuté te...

Kamzík vrchovský alpský

Kamzík vrchovský alpský

(Rupicapra rupicapra)

Kamzík je pôvodnou zverou Vysokých Tatier. Tu žije výlučne na skalnatých hrebeňoch nad hornou hranicou lesa. Kedysi žilo tu až 1 200 jedincov, v súčasnosti napočítali v celých Tatrách len okolo 370, v poľskej časti Tatier 110 kusov. V záujme zachovania tatranského kamzíka bola v Nízkych Tatrách umelo vytvorená náhradná populácia, kde teraz žije asi 100 jedincov. Okrem toho v Slovenskom raji a vo V...

Králik divý

Králik divý

(Oryctolagus cuniculus)

Králik sa v dávnej minulosti rozšíril do Európy z oblastí Stredomoria. U nás bol najviac rozšírený na južnom a juhozápadnom Slovensku. Choroby a premnoženie predátorov spôsobili, že súčasný stav je asi 500 jedincov, čo nie sú ani 4 % zo stavu pred 30 rokmi. Králik je oveľa menší ako zajac. Dosahuje dĺžku 40 až 45 cm a hmotnosť do 2,5 kg. Prevláda modrosivé až sivohnedé sfarbenie. Brušná strana je...

Kuna lesná

Kuna lesná

(Martes martes)

Kuna lesná žije v lesnatých oblastiach celej Európy. Nížinám sa vyhýba, no možno ju stretnúť aj nad hranicou lesa. Má pretiahnuté pružné telo dlhé asi 50 cm a hmotnosť do 1,8 kg. Srsť na celom tele má lesklú, tmavohnedú, na zimu jej zhustne. Oválna škvrna na hrdle, pretiahnutá až na prsia, je žltkavá, aj okraje ušníc majú žltavý nádych. Konček ňucháča je čierny. Huňatý, asi 25 cm dlhý chvost je n...

Kuna skalná

Kuna skalná

(Martes foina)

Kuna skalná osídľuje otvorené krovinaté a skalnaté oblasti a stavby blízko osád a dedín. Súvislým lesným komplexom sa vyhýba. Žije samotársky. Oproti kune lesnej je kratšia, má asi 45 cm, ale je robustnejšia; dosahuje hmotnosť až 2 kg. Srsť má sivohnedú, škvrna na hrdle je biela alebo len slabožltavá, dolu sa vidlicovite rozdvojuje a siaha až na vnútornú stranu predných nôh. Okraje uší má biele,...

Kuropta horská

Kuropta horská

(Alectoris graeca)

V minulosti sa v Slovenskom krase i pod Tribečom pokúšali udomácniť kuroptu červenú (Alectoris rufa) ako i kuroptu horskú (Alectoris graeca), ktoré žijú na Balkáne i v Alpách. Sú málo väčšie ako jarabica, no pestrejšie sfarbené. Bradu a podhrdlie majú biele s výrazným lemovaním, chrbát hnedosivý, na bokoch je priečne gaštanové pruhovanie s bielym orámovaním. Obruba očí, zobák a nohy sú červené. Ob...

banner right