banner top
WM Hunting logo

Slovensko

Header image

Lovná zver

  • abecedne
  • latinsky
Bažant poľovný

Bažant poľovný

(Phasianus colchicus)

Domovom bažantov je južná Ázia a Japonsko. Do Európy bol bažant dovezený veľmi dávno, ešte v staroveku za vlády Rimanov. Naše bažanty sú v súčasnosti výsledkom kríženia viacerých geografických rás, ktoré boli k nám postupne dovážané. Bol to bažant mongolský, ktorý je najťažší a má na krku široký, niekedy vpredu prerušený biely golier. Vrch hlavy je tmavozelený bez ušiek, dlhý chvost je tmavogaštan...

Chochlačka sivá

Chochlačka sivá

(Aythya ferina)

Chochlačka sivá zdržuje sa v období hniezdenia na nížinách a v údoliach veľkých riek južného Slovenska. Dosť častá je počas migrácie na celom území Slovenska a vo väčšom počte zimuje u nás. Patrí do skupiny potápavých kačíc. Pre túto skupinu je typický pomerne krátky krk s okrúhlou hlavou a širokým zobákom a krátke zavalité telo s nohami posunutými celkom do zadnej časti tela a značne od seba vzdi...

Daniel škvrnitý

Daniel škvrnitý

(Dama dama)

Pôvodným domovom danielov je oblasť juhovýchodnej Európy a Malej Ázie až po Perzský záliv. Odtiaľ už v stredoveku sa začali daniele dovážať do parkov a zverníc európskych štátov ako okrasná zver. Na Slovensku sa zjavujú až v druhej polovici 19. storočia. Začiatkom 20. storočia sa už začína chovať táto zver aj vo voľných revíroch, najmä v Malých Karpatoch, na Čebovskej Bukovine, v Strážskych a Zemp...

Diviak lesný

Diviak lesný

(Sus scrofa)

Diviak obľubuje vlhšie listnaté alebo zmiešané lesy s priľahlou poľnohospodárskou pôdou. Najpočetnejší je v nižších a stredných polohách, ale stretneme sa s ním aj vyššie na horách. V súčasnosti odhadujeme u nás stavy diviačej zveri asi na 28 000 jedincov. Dospelý diviak má svoje zavalité telo dlhé až 180 cm a výšku v kohútiku aj 1 m. Hmotnosť sa pohybuje od 100 do 250 kg, niekedy aj viac. Diviač...

Havran poľný

Havran poľný

(Corvus frugilegus)

Havran žije v hniezdnych kolóniách – veľa ráz spoločne s volavkami a kormoránmi, a to v lužných lesoch, parkoch blízko polí a vody. V rozsiahlych lesných komplexoch sa nevyskytuje. Jeho početnosť sa zvyšuje zvlášť v zimnom období, keď prilietajú k nám veľké kŕdle zo severovýchodu. Sfarbenie havranov je čierne s purpurovým leskom. Predĺžené perie na slabinách vytvára strapaté nohavičky. Staršie je...

Holub hrivnák

Holub hrivnák

(Columba palumbus)

Holub hrivnák je náš najväčší holub. Dosahuje hmotnosť 400–700 g a rozpätie krídel až 75 cm. Je modrosivosfarbený, hrvoľ má červenosivý, prsia a šija majú fialovokovový lesk. Zboku na krku má polmesiačikovité výrazné biele škvrny so zelenkavou obrubou hore i dolu, to však mladým holubom chýba. Na krídlach je biele zrkadlo a na chvoste široký biely pás s koncovým čiernym pásom. Zobák a nohy sú červ...

banner right